Előrehozott öregségi nyugdíj

Az előrehozott öregségi nyugdíjra jogosultság együttes feltétele az általános szabályokhoz  hasonlóan a születési évtől függően meghatározott életkor betöltése, valamint az előírt szolgálati idő megléte és a biztosítással járó jogviszony megszüntetése.

Az előrehozott öregségi nyugdíj szabályai a 2010. január 1-jétől hatályba lépő módosítások következtében elég bonyolulttá váltak, illetőleg bizonyos korosztályok már csak csökkentéssel mehetnek előrehozott öregségi nyugdíjba.

Mely életkor betöltésétől állapítható meg legkorábban az előrehozott öregségi nyugdíj csökkentés nélkül?

A csökkentés nélküli előrehozás lehetőségével az 1952-ben és 1953-ban született nő, továbbá

az 1949-ben és 1950-ben született férfi élhet. Az életkorra vonatkozó előírások szerint az előrehozott öregségi nyugdíj

• nő részére az 59. életéve betöltésétől,

• férfi részére pedig a 60. életéve betöltésétől állapítható meg.

Az említett személyi kör részére az előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez 40 év szolgálati idő szükséges. Ha nincs meg a 40 év, akkor 37 év szolgálati idő megléte esetén is nyugdíjba lehet vonulni, ekkor azonban már csak csökkentett összegben lehet az ellátást megállapítani. Ebben az esetben a nyugellátás összegét a szükséges 40 évhez képest hiányzó szolgálati évek számától függő mértékben és az öregségi nyugdíjra jogosító korhatár eléréséig terjedő idő hosszával arányosan kell csökkenteni. Az 1952-ben és 1953-ban született nők esetében a csökkenté smértékét nem az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárig, hanem –kedvezményként – a 62. életév betöltéséig, azaz legfeljebb 1095 napra kell számítani.

Fontos, hogy a csökkentett összegben megállapított előrehozott öregségi nyugdíj összege nem változik akkor sem, ha a nyugdíjas betölti a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt!

 

vissza