Beruházás saját vagy külső vállalkozásban

Saját vállalkozásban végzett beruházásnál a beruházó saját vagy bérelt munkaeszközével, saját dolgozóival (munkavállalóival, tagjaival), a beruházó által beszerzett anyagok beépítésével, felhasználásával, saját célra (a beruházó céljaira) valósítja meg, végzi el a beruházási munkákat. A saját vállalkozásban végzett beruházás a beruházási folyamat minden eleméhez (a tervezéshez, az előállításhoz, a lebonyolításhoz, a műszaki ellenőrzéshez stb.) kapcsolódhat. Ilyen beruházásnak minősül elszámolási szempontból az az eset is, amikor az idegen (más) vállalkozóval végeztetett beruházáshoz a beruházó – térítés nélkül – biztosítja a beruházás megvalósításához szükséges vásárolt anyagokat, saját előállítású termékeket és szolgáltatásokat, gépeket, illetve az is, amikor a beruházó a tárgyi eszköz beszerzésekor elvégzi a szállítási és rakodási, az alapozási-szerelési, a próbaüzemeltetési munkákat.

Ha a beruházó társaság nem vesz részt a beruházásban, csupán a vállalkozási szerződéseket köti meg (a beruházás lebonyolítását, ellenőrzését is másra bízza), akkor a vállalkozók által számlázott összegeket a vállalkozásba adott beruházás szabályai szerint kell elszámolni, azaz teljességében vállalkozásba adott beruházásnak minősül.

Azonban gyakran találkozhatunk nem csak ilyen „vegytiszta” jegyeket mutató beruházásokkal is, azaz előfordulhat, hogy ugyanazon beruházás során egyaránt találunk sajátvállalkozásban végzett illetve külső vállalkozásnak vállalkozásba adott elemeket is.

Ez esetben főszabálynak azt kell tekinteni, hogy a saját vagy bérelt munkaeszközökkel, saját dolgozókkal, a beruházó által beszerzett anyaggal végzett beruházást, továbbá a 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: számviteli törvény) 51. §-ának (3) bekezdésében a külső vállalkozónak biztosított anyagokat, saját termékeket, nyújtott szolgáltatásokat saját vállalkozásban végzett beruházásként kell elszámolni. A külső vállalkozó által végzett beruházási tevékenységet annak függvényében indokolt vállalkozásba adott beruházásként, illetve saját vállalkozásban végzett beruházáshoz igénybe vett szolgáltatásként kimutatni, hogy az az egész beruházás szempontjából meghatározó, vagy csak a saját kapacitás kiegészítését jelenti.

Ha a beruházás egy részét a társaság végzi saját dolgozóival, saját vagy bérelt munkaeszközeivel, a társaság által beszerzett anyaggal, akkor a beruházás ezen része saját vállalkozásban végzett beruházásnak minősül. Ha ugyanazon beruházásnál a munkálatok nagyobb szakértelmet kívánó részének elvégzésével külső vállalkozót bíznak meg, a külső vállalkozó által elvégzett munkák számlázott értékét (anyaggal növelt vállalkozói díjat), mint vállalkozásba adott beruházást indokolt elszámolni. De például abban az esetben, ha a külső vállalkozóval kötött vállalkozási szerződés alapján elvégzett beruházási munkák lebonyolítását, ellenőrzését a beruházó társaság végzi, vagy a külső vállalkozók bármelyike részére a beruházáshoz szükséges anyagot a beruházó szerzi be, akkor a beruházás lebonyolításának, ellenőrzésének közvetlen önköltsége, továbbá a beruházáshoz szükséges, a külső vállalkozók által beépített anyagok bekerülési értéke saját vállalkozásban végzett beruházás szabályai alapján számolandó el. A külső vállalkozásban végzett mukák értéke pedig vállalkozásba adott beruházásként.

vissza

Adóinfók a Facebookon

Hírlevél

Adónaptár

2015. július
H K S C P S V
« máj    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Új Adóhírek