Egyszerűsített vállalkozói adó

Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény köznapi nevén Eva-tv rendelkezik.  Az evát fő szabályként azok az egyéni vállalkozók, illetve társas vállalkozások választhatják, akik folyamatosan (legalább két éve) működnek, és az éves bevételük a 25 millió forintot nem haladja meg, nem folytatnak a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különösszabályairól szóló törvény hatálya alá tartozó tevékenységet; vagy a vámjogszabályokban meghatározott közvetett képviselői tevékenységet.

Az eva a hatálya alá tartozó adóalanyok bevételét terhelő összevont adó. Ebből legalább két dolog következik. Egyrészt az eva kötelezettség megállapításánál kiemelkedő jelentőségű, hogy mely tételeket kell egy adott vállalkozás bevételének tekinteni. Másrészt az adózás egyszerűsítése révén az eva tartalmazza, ha úgy tetszik kiváltja más adókötelezettségek teljesítését. Az egyéni vállalkozások esetében: a vállalkoi személyijövedelemadót és a vállalkozói osztalékalap után fizetendő személyi jövedelemadót illetve a vállalkozói átalányadót valamint az általános forgalmi adót. Társas vállalkozások esetében az eva megfizetésével az adóalany  a társasági adóval, az osztalék utáni személyi jövedelemadóval, a llalkozásból kivont jövedelem uni személyi jövedelemadóval, valamint – fő szabályként - az általános forgalmi adóval összefüggő adókötelezettségei alól mentesül.

Nem tartalmazza, azaz nem váltja ki az eva a cégautó adó- fizetési kötelezettséget. A hatálya alá tartozó egyéni vállalkozót a törvény alapján nem terhel ilyen kötelezett. Az evás társas vállalkozás pedig abban az esetben alanya a cégautó adónak, ha belföldi hatósági nyilvántartásban szereplő személygépkocsija van vagy nem magyar rendszámú személygépkocsi után költséget számol el.

Eva alapját képező bevételek a számvitelről szóló törvény hatálya alá nem tartozó adóalanyok esetében : az adózó által vállalkozási (gazdasági) tevékenységével összefüggésben, vagy arra tekintettel bármely jogcímen és bármely formában mástól megszerzett vagyoni érték, ideértve az áthárított általános forgalmi adót is.

Vagyoni érték különösen a pénz, az utalny ideértve különösen a kereskedelmi utalványt és minden más hasonló jegyet, bont, kupont, valamint egyéb tanúsítványt, amely egy vagy több személy árujára vagy szolgáltatására cserélhető, illetőleg egy vagy
több személy esetében is alkalmazható kötelezettség csökkentésére, a dolog, az értékpapír, az inybe vett szolgáltatás és a forgalomképes vagy egyébként értékkel bíró jog, valamint az adóalany javára elengedett kötelezettség vagy átvállalt tartozás.

A számvitelről szóló törvény hatálya alá tartozó adóalany esetében a számvitelről szóló törvény rendelkezései szerint elszámolt, a beszámoló eredmény-kimutatásában kimutatandó árbevételt, bevételt kell bevételnek tekinteni.

A bevételt forintban kell meghatározni. Utalvány esetében bevétel az az összeg, amely értékben az utalvány termékre, szolgáltatásra cserélhető, illetőleg kötelezettség csökkentésére felhasználható. Nem pénzben megszerzett vagyoni érték esetében a bevétel a
vagyoni értéknek a megszerzése időpontjára megállapított szokásospiaci ára. Szokásos piaci ár az az ellenérték, amelyet független felek összehasonlítható körülmények között egymás között érvényesítenek vagy érvényesítenének. Elengedett, elévült kötelezettség és más által átvállalt tartozás esetében a bevétel az adóalany megszűnt kötelezettségének, illetve megszűnt tartozásának összege. Ha a bevételt külföldi fizetőeszközben fejezték ki, akkor az átszámítást  az utolsó bizonylat kibocsátásának napján érvényes, az adott külföldi pénznem valamely egységének forintban kifejezett eladási ára alapján kell elvégezni, belföldön pénzváltási engedéllyel rendelkező hitelintézet deviza jegyzése szerint. Abban az esetben, ha az adott külföldi pénznemnek ilyen jegyzése nincs, a forintra történő átszámításhoz azt az adott külföldi pénznem valamely egységének euróban kifejezett értékét kell alapul venni, amelyet a Magyar Nemzeti Bank a bizonylat kibocsátásának napját – más esetben a bevétel megszerzésének a napját – megelőző naptári negyedévre vonatkozóan tesz közzé.

Az eva mértéke a pozitív adóalap 30% . Ha az adózó bevétele a bevételt növelő összegek figyelembevételével meghaladja az eva alanyiság választására jogosító értékhatárt, jelenleg 25 millió forintot az e fölötti rész után az adó mértéke 50%

Egyéb, a témakörrel kapcsolatos információkat olvashatsz a felsorolt helyeken:

Be-és kijelentkezés az Eva hatálya alá

Új adózók bejelentkezése az Eva hatálya alá

Eva alanyiság megszűnése

Eva körbe tartozó egyéni vállalkozók járulék kötelezettségei

vissza

Adóinfók a Facebookon

Hírlevél

Adónaptár

2015. július
H K S C P S V
« máj    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Új Adóhírek