Szja önellenőrzés

Az szja bevallásra előírt határidőt követően az szja alapjának, illetve összegének módosítását jelenti az eredeti bevallásban szerepeltetett adóalaphoz, adóhoz képest.

Az olyan adatok módosítása esetén, melyek változása nem eredményez adóalap vagy adóváltozást, nem önellenőrzésről, hanem az adóbevallás javításáról beszélhetünk. Erre akkor lehet szükség, ha a bevallásban szereplő adót, adóalapot nem befolyásoló adatok tévesen, vagy hiányosan lettek megadva. A javítást is a 1153. sz nyomtatványon kell teljesíteni. Fontos, hogy a javítás esetében a bevallás nyomtatványon nem szabad kitölteni a hibásnak minősített bevallás vonalkódját, valamint az önellenőrzéssel érintett bevallás típusa mezőket!

Tehát önellenőrzésnek csak akkor tekinthető az adózói javítás, ha az adóalap, illetve az adó összege az eredeti bevallásához képest változik. Abban az esetben, ha az adott adóban bevallott és később helyesbített adókötelezettség változása különbözetének előjelhelyes összege nulla, úgy az nem önellenőrzés, „csupán” adózói javítás.

Az önellenőrzést a tévedés feltárását követő 15 napon belül kell benyújtani. A 2011.évi szja önellenőrzése a1153.sz. nyomtatványon történhet. Amennyiben az önellenőrzés kapcsán visszaigényelhető adója keletkezik, akkor annak más adónemre történő átvezetését, kiutalását a ’17-es nyomtatvány illetőleg a 1153-as bevallásban található 16-os lapok a kitöltésével kérheti. A 2011. évben keletkezett kötelezettségek tekintetében teljesített bevallások (1153, 1153E, 11M29) önellenőrzésére is a 1153-as bevallást kell benyújtani. Önellenőrzéssel csak 100 Ft-ot meghaladó változás helyesbíthető. Több bevallási időszakot érintő önellenőrzés esetén bevallási időszakonként külön önellenőrzést kell készíteni. Az önellenőrzés alkalmazhatóságáról adóhatósági ellenőrzéssel összefüggésben lásd az erről készített összefoglalónkat.

Az önellenőrzés lényege a teljes adatcsere, ezért az önellenőrzést a bevallás helyes adataival kitöltve, teljes adattartalommal kell megismételni! A 1053-as nyomtatvány egy lapjának módosulása miatt nem elegendő az önellenőrzési lap és az adott lap helyes adatokkal történő kitöltése, valamennyi adatot meg kell ismételni a bevallás megfelelő lapjain akkor is, ha azokban változás nem történt.

Amennyiben az önellenőrzéssel történő helyesbítéssel pénzügyileg rendezendő adókötelezettség keletkezik, akkor az adót és az esetlegesen felszámított önellenőrzési pótlékot a bevallás benyújtási időpontjáig lehet – késedelmi pótlék felszámítása nélkül – megfizetni. Kötelezettség csökkenése esetén az adó visszaigénylésének lehetősége ugyanezen esedékesség időpontjától nyílik meg. Ebből következően kötelezettség növekedés esetén főszabályként késedelmi pótlékot kell az önellenőrzés során felszámolni és megfizetni.

A munkáltatói adómegállapítás (11M29) abban az esetben önellenőrizhető, ha a munkáltatói adómegállapításra nyilatkozatot jogszerűen nem tehetett volna, vagy az adókedvezményre jogosító igazolást a késedelmes benyújtása, vagy elmaradása miatt a munkáltató nem vette figyelembe, illetve, ha bármely ok folytán helyesbített 11M29-est kap és már nem áll az elszámolást kiállító munkáltatóval munkaviszonyban. Ezt a tényt a 16-01-es és 16-02-es lapok (O) blokkjában X-szel kell jelölnie!

Az önellenőrzés lehetőségével az erre egyébként nyitva álló időn belül akár többször is lehet élni, de ha az önellenőrzést a bevallás ismételt önellenőrzéseként nyújtja be, a nyomtatvány (O) blokkjában, az erre utaló mezőben ezt a tényt X-szel kell jelölni!

Fontos! Az önellenőrzési pótlék mértéke minden naptári nap után a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat 365-öd része, illetve ugyanazon bevallás ugyanazon adatának ismételt önellenőrzése esetén annak másfélszerese. A százalékos mértéket 3 tizedes jegy pontossággal kell meghatározni. Az önellenőrzési pótlékot az eredeti bevallás benyújtására előírt határidőt követő első naptól az önellenőrzés benyújtása napjáig terjedő időszakra kell kiszámítani. A megállapított önellenőrzési pótlék annak bevallásával egyidejűleg esedékes.

Tekintettel arra, hogy az önellenőrzési pótlék is adónak minősül, így annak megállapítása során elkövetett tévedés ugyancsak az önellenőrzés szabályai szerint helyesbíthető. Az önellenőrzési pótlék helyesbítése tehát szintén önellenőrzésnek minősül, ezért ilyenkor is meg kell ismételni a bevallás teljes adattartalmát! Azonban, ha az önellenőrzési pótlék kerül önellenőrzésre, akkor csak az önellenőrzési pótlékot módosíthatja, más – a bevallásban szereplő, egyéb kötelezettségét nem, de a bevallást ez esetben is teljes adattartalommal kell kitöltenie. Abban az esetben, ha a korábbi önellenőrzési bevallásban feltüntetett önellenőrzési pótlék összege annak helyesbítése miatt csökken, akkor a negatív előjelet is fel kell tüntetni a vonatkozó sor „c” rovatában, a 16-01 – 02 lapok (O) blokkjában pedig X-szel kell jelölnie az ismételt önellenőrzést! 

Ugyanerről a témáról más információk, másként egy másik oldalon.

 

vissza

Adóinfók a Facebookon

Hírlevél

Adónaptár

2015. július
H K S C P S V
« máj    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Új Adóhírek